Świat gastronomii jest pełen urządzeń, których istnienia większość z nas nawet się nie domyśla. Wynika to stąd, że większość ludzi kojarzy tylko te sprzęty, które znajdują zastosowanie w domowych kuchniach, tymczasem okazuje się, że w dużych kuchniach przemysłowych, w zakładach gastronomicznych, a także w restauracjach, barach czy kawiarniach, zwykłe sprzęty kuchenne okazują się nieskuteczne. Interesujące są też urządzenia, które w domowych warunkach nie mają żadnego zastosowania, natomiast są absolutnie niezbędne na przykład w barach. Dobrym przykładem takiego urządzenia może być kruszarka do lodu. Można tu zadać dyletanckie pytanie: a na co komu urządzenie do kruszenia lodu? Otóż w domu możemy sobie lód skruszyć ręcznie, ale w barze, w którym serwuje się różne drinki i koktajle, nie ma na to czasu! Niektóre rodzaje napojów wymagają lodu w formie kruszonki i w tej sytuacji profesjonalna kruszarka do lodu okazuje się absolutnie niezastąpiona. Nic oczywiście nie stoi na przeszkodzie, by nie kupić sobie takiej kruszarki do domu, jednak w zwykłej kuchni wydaje się ona nieco zbędna.